Ikäryhmäkohtaiset malliharjoitukset

 

Ohjaajana aloittaminen on monasti haastavaa. Kaikilta ei löydy omaa pelaajataustaa ja vaikka pelikokemusta olisikin, on usein vaikea hahmottaa, millaisia harjoituksia pitäisi eri ikäisille lapsille suunnata.

Tälle sivulle on koottu Futisklubin tarpeita varten ikäryhmäkohtaiset harjoituskansiot. Ne eivät ole ainoa tapa toteuttaa harjoituksia, mutta niiden on todettu toimivan ja vastaavan lasten kehitysasteita.

Ohjaajien arjen helpottamisen lisäksi malliharjoitteiden seuraaminen palvelee koko TPV:tä. Jos näitä harjoituksia pyritään noudattamaan, on junioreiden mahdollinen ikäkausijoukkueisiin siirtyminen jouhevaa. Tällöin tiedetään, että oikeisiin perusasioihin on keskitytty jo ruohonjuuritasolta alkaen.

Harjoitukset kannattaa laatia siten, että yhdessä harjoituksessa keskitytään yhteen pelilliseen pääteemaan (esimerkiksi kuljettaminen, laukominen, syöttäminen). Kansiosta löytyvät 3-4 erillisen osion harjoituskokonaisuudet on suunniteltu tätä periaatetta noudattaen. Ne korostavat aina jotakin keskeistä taitoa.

Harjoitukset on hyvä järjestää siten, että siirtymä osiosta toiseen kävisi nopeasti. Mieti etukäteen, miten pääsisit mahdollisimman vähin keilansiirroin ja kenttäjärjestelyin. Odottelu ja jonottaminen on harvemmin lapsista kivaa.

Futisklubin kausi on lyhyt. Siksi on syytä panostaa sellaisiin harjoituksiin, jotka toimivat juuri sinun ryhmässäsi. Harjoituksissa on hyvä olla paljon sellaista toistoa, joka on lapsista hauskaa. Peli-ilo on kaikkein tärkeintä. Pääsääntönä voidaan pitää, että yhden Futisklubikauden aikana ehtii käydä läpi kaksi pelillistä teemaa. Tällöin lapsia ei kuormiteta liiaksi uusilla opittavilla asioilla. Aikaa kehitykselle löytyy kyllä.

Ryhmissä on usein suuria taidollisia eroja, koska lapset ovat aloittaneet jalkapallon eri aikoihin ja taidollinen kehitys vaihtelee yksilöllisesti. Jos joukkueella on riittävästi ohjaajia tai jos pystyt värväämään vanhempia kentän laidalta ”rauhanturvajoukoiksi”, pyri järjestämään kunkin pelaajan kehitystason mukaisia harjoituksia. Liian vaikea tai liian helppo tekeminen ei motivoi lasta.

Pelejä ennen on hyvä muistuttaa lapsia niistä asioista, joita on harjoiteltu. Silloin peleissäkin opitaan niitä treeneistä tuttuja juttuja. Kannusta joukkuettasi omien ratkaisujen löytämiseen pelitilanteissa. Älä ylivalmenna, vaan anna lapsen löytää omat ratkaisunsa. Vähitellen harjoitellut asiat näkyvät myös peleissä.

 
F9.zip
 
F8.zip
 
F7.zip

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.