Jalkapallosääntöjen pääkohtia


1) Alkupotku suoritetaan kentän keskipisteestä molempien puoliaikojen alussa ja hyväksytyn maalin jälkeen. Ottelu alkaa, kun pelaaja potkaisee keskipisteessä liikkumatta olevan pallon vastustajan kenttäpuolelle. Pelaajien pitää olla aloituksessa omalla kenttäpuoliskollaan.

2) Maalipotku suoritetaan maalialueen sisäpuolelta sen jälkeen kun hyökkäävän joukkueen pelaaja on pelannut pallon päätyrajan tai maalin yli. Palloa ei saa pelata ennen kuin pallo on ylittänyt rangaistusalueen rajan. Tätä ennen kukaan vastustaja ei saa mennä rangaistusalueen sisäpuolelle.

3) Kulmapotku suoritetaan, kun puolustavan joukkueen pelaaja on pelannut pallon oman päätyrajan yli. Maalin saa tehdä suoraan kulmapotkusta vain normaalikentällä.

4) Rajaheitto kun pallo ylittää sivurajan, saa se joukkue joka ei pelannut palloa viimeksi, rajaheiton. Rajaheitto heitetään pallon ylimenopaikasta molemmin käsin, paikaltaan pään yli. Heittäjän on oltava kentän ulkopuolella.

5) Erotuomaripalloa käytetään, kun peli on katkaistu tilapäisesti jostakin syystä, jota ei ole säännöissä mainittu. Esim. joku on loukkaantunut ja peli on vihelletty poikki.

6) Paitsio: pelaaja on paitsioasemassa, jos hän on vastustajan kenttäpuolella ja pelaajan ja vastustajan päätyrajan välissä on vähemmän kuin kaksi vastajoukkueen pelaajaa, joista maalivahti voi olla toinen. Paitsio ei ole voimassa rajaheiton, kulmapotkun ja maalipotkun aikana.

7) Suora vapaapotku tuomitaan kun pelaaja potkaisee tai yrittää potkaista, kamppaa, hyppää päälle, taklaa väkivaltaisesti, lyö tai yrittää lyödä, sylkee tai pitää kiinni tai työntää vastustajaa. Lisäksi, jos palloa pelataan tarkoituksella kädellä, tuomitaan suora vapaapotku. Jos edellä mainittu rike tapahtuu rangaistusalueella, tuomitaan rangaistuspotku.

8) Epäsuora vapaapotku tuomitaan kun pelaaja pelaa vaarallisella tavalla, taklaa vaikka pallo ei ole pelietäisyydellä, estää vastapelaajaa pyrkimättä edes pelaamaan palloa. Voidaan antaa myös sopimattomasta käytöksestä, esimerkiksi erotuomarin arvostelusta. Kaikki vapaapotkut suoritetaan rikkomuspaikasta.

9) Rangaistuspotku suoritetaan 'pilkulta' mikä on junioripeleissä 7,5 m päässä kohtisuoraan maalirajan keskipisteestä rangaistusalueella. Potkua suoritettaessa on muiden pelaajien oltava rangaistusalueen ulkopuolella. (Kentällä oleva kaari rangaistusalueen edessä). Pelaajat eivät saa liikkua palloon, ennen kuin potku on suoritettu.

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.