Jari Myllyniemi palasi lääkäriksi

Jari Myllyniemi 1

 

Tuttu mies palasi miesten edustuksen lääkäriksi Ykköseen nousun myötä. Jari Myllyniemi oli ensimmäisen kerran lääkärinä kaudella 1986, silloinkin joukkue oli noussut Ykköseen. Suhteesta tuli pitkä, sillä Myllyniemi oli yhtämittaisesti mukana kauden 2011 loppuun, jolloin TPV putosi Kakkoseen.

- Hienoa on lähteä katsomaan uutta joukkuetta ja sarjatasoa. Siinä on oma viehätyksenä saada olla mukana kentänlaidalla. Pelaajista tunnen vain Jari Nikkilän ja Tuomas Karjanlahden, Myllyniemi sanoo.

Kokenut Jari Myllyniemi on urheilupiireissä hyvin tuttu lääkäri. Mies on tehnyt yhteistyötä muun muassa Ilveksen, Tapparan ja Classicin kanssa. Siitä, kun mies edellisen kerran oli TPV:n miesten lääkärinä, on kulunut paitsi aikaa niin myös maailma ympärillä on muuttunut. Nyt Ykkösen joukkueilta vaaditaan lisenssiehtojen mukaisesti paljon enemmän kuin kahdeksan vuotta sitten.

- Sopimusta ei enää pysty tekemään ainoastaan yhden lääkärin kanssa, vaan takana on oltava isompi lääkärikeskusorganisaatio, joka pystyy täyttämään vaaditut ehdot. Esimerkiksi ultraäänitutkimukseen on oltava mahdollisuus ja tutkimuksen tekee kardiologi. On oltava myös valmius hoitaa loukkaantumiset röntgentutkimuksineen, Myllyniemi sanoo.

Kun Myllyniemi toimi edellisen kerran TPV:n lääkärinä, ei Palloliitto vaatinut pelaajien terveystarkastuksia. Nyt sellaiset vaaditaan ennen kauden alkua, kuten myös verikokeet ja sydänfilmin ottamisen. Vaatimus sydämen ultraäänitutkimuksesta jokaiselle pelaajalle on vain muutaman vuoden vanha. Terveystarkastusten seurauksena on Palloliitto antanut pelikieltoja.

- On hyvä, että esitutkimuksia tehdään pelaajille ja pyritään poissulkemaan asioita, jotka voivat aiheuttaa äkillisen muutoksen pelaajan terveydentilassa. Lyhyesti sanottuna, tällaisia tutkimuksilla pyritään estämään ottelun aikana tapahtuvat kuolemat, huomauttaa Myllyniemi.

Kontaktipeli tuo aina loukkaantumisriskin

Pelaajien loukkaantumisriskin kannalta jalkapallo ei eroa muista lajeista. Myllyniemen mukaan jääkiekossa ja salibandyssä tapahtuu jalkapalloa enemmän loukkaantumisia ja näistä aiheutuvaa kuntouttamista. 

Jalkapallossakin loukkaantumisia tapahtuu, vaikka sitä ei listatakkaan Top ykköseksi vaarallisena urheilulajina. Polviin, nilkkoihin ja lonkkiin kohdistuu kuormitusta mutta lajin luonne kontaktipelinä tuo myös loukkaantumisriskin. Lisäksi kenttäolosuhteet vaihtelevat suuresti, eikä parasta alustaa ole aina saatavilla. Myllyniemi vertaa jalkapallokenttiä golfkenttien tasaisiin greeneihin.

- Selkäongelmat liittyvät ehkä enemmänkin harjoitteluun. Oikeaoppisilla harjoituksilla ja valmistautumisella peliin voi vahvistaa selkälihaksia. Perinteisiä ongelmia jalkapallossa ovat lonkan alueen nivusongelmat, puhutaan niin sanotusti jalkapalloilijan tyrästä, Myllyniemi toteaa.

Hallien sisäilma tuottaa ongelmia

Hallikausi tuottaa jalkapalloilijoille enemmän ongelmia kuin ulkokentillä pelaaminen.

- Hallien olosuhteet ovat huonot, ne kuormittavat ulkokenttiä enemmän pelaajien alaraajoja ja viime vuosina on selkeästi tullut esille myös sisäilman ongelmat. Kaikki eivät pysty huonon sisäilman vuoksi harjoittelemaan halleissa täysipainoisesti ja onhan halleja suljettukin, Myllyniemi sanoo.

Myllyniemi huomauttaa aikovansa pitää keuhkolääkärin kanssa palaverin, jossa pohditaan keinoja, joilla ensi talvikautta ajatellen asioita vietäisiin eteenpäin. Myllyniemi on pohtinut rasitustestien tekemistä, joiden avulla selvitettäisiin, tuleeko pelaajille astmatyyppisiä oireita.

Kokenut lääkäri pitää nykyistä tilannetta Pirkkahallin osalta nurinkurisena, kun asiaa tarkastelee terveydenhoidon silmin.

- Onhan tilanne on hyvin hassu, jos pelaajia joudutaan lääkitsemään vain sen vuoksi, että he pystyisivät harjoittelemaan, sanoo Myllyniemi.

Teksti ja kuva: Ismo Alhoniemi

PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä3  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #7 JESSE OKSANEN   
     
     
  TV400x400    
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  Pispalan pulteri 01 2020 kopio  
     
  TPV:N NÄLKÄISIMMÄN PELAAJAN PALKITSEE  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.