Sarjataso näkyy myös molarien harjoituksissa

Kalle ja Juhis 1 9

 

Kun joukkueurheilussa sarjataso nousee pykälällä, on muutos syytä näkyä myös harjoituksissa. TPV:n maalivahtivalmennuksessa muutos on tiedostettu ja harjoituskauden ensiminuutista alkaen on ollut selvää, että vaatimustaso on noussut.

- Ykkösessä pelaajat ovat paitsi parempia niin myös ovelampia. Maalivahti ei kovin paljon pysty ennakoimaan vaan hänen on oltava valmis kaikenlaisiin maalintekoyrityksiin, sanoo valmentajakaksikko Kalle Heltonen ja Juha Seppälä.

TPV tuli Kakkosen vuosina tunnetuksi joukkueena, jolla on peräti kaksi maalivahtivalmentajaa. Kaikilla kun ei ole sitä yhtäkään. Myös sarjaporrasta ylempänä Ykkösessä TPV:n tapa panostaa maalivahtivalmennukseen on edelleen harvinaista. Kun joukkueurheilussa sarjataso nousee pykälällä, on muutos syytä näkyä myös harjoituksissa. TPV:n maalivahtivalmennuksessa muutos on tiedostettu ja harjoituskauden ensiminuutista alkaen on ollut selvää, että vaatimustaso on noussut.

Kalle Heltonen huomauttaa maalivahtien valmennusta pyrityn parantamaan muun muassa jaksottamalla erilaisia tekemisiä, käyttämällä videoita eri tavalla ja yhtenäistämällä harjoittelua kenttäpelaajien kanssa. Tässä maalivahtivalmentaja ovat saaneet oppia päävalmentaja Anssi Yliseltä.

- Sarjatasosta, joukkueesta ja pelaamisesta johtuva oleellinen muutos tulee tilanteiden nopeasta vaihtumisesta. Viime kaudella me hallitsimme pelejä ja maalivahdin tärkein tehtävä oli avata peliä, mutta tänä vuonna olemme enemmän keskittyneet torjuntojen harjoittelemiseen. Esimerkiksi lähitorjuntoja tulee paljon enemmän, koska pelitempo Ykkösessä on nopeampi kuin Kakkosessa, Heltonen toteaa.

Juha Seppälä puhuu maalivahtien harjoittelusta jatkumona ja mainitsee esimerkkinä Tuomas Karjanlahden.

- Karkki tuli meille vuosi sitten uutena maalivahtina ja ehkä sellaisena vanhan liiton maalivahtina. Viime vuonna hänen pelaamistaan pyrittiin muuttamaan proaktiivisemmaksi ja tänä vuonna on taas otettu muutama askel eteenpäin.

Maalivahdin on varauduttava kaikkeen

Tässä vaiheessa kautta eli kahden ottelun jälkeen yhteenveto talviharjoittelun onnistumisesta on vielä ohuella pohjalla. Heltonen muistuttaa TPV:lle tehdyn vain yhden maalin, mutta tilanteita maalin edustalla on kyllä ollut riittämiin.

- Ykkösessä kaikki tapahtuu Kakkosta nopeammin ja jokaisen pelaajan on oltava valmiina. Ehkä oleellisin asia on se, että pelaajat ovat paitsi parempia niin myös ovelampia eli maalivahti ei kovin paljon pysty ennakoimaan vaan hänen on oltava valmis kaikenlaisiin maalintekoyrityksiin, Seppälä sanoo.

Tämä haastattelu tehtiin tiistaina ja torstai-iltana TPV kohtaa Turussa Ykkösen voittajasuosikin FC TPS:n. Heltonen ja Seppälä eivät usko ottelun poikkeavan FC Hakaa vastaan käydystä.

- Jos aiomme pisteen tai pisteet ottaa, niin tarvitsemme maalivahdin ja tarvitsemme hyvin pelaavan maalivahdin. Haka, MuSa, TPS pelaavat suoraviivaisesti eli hyökkäävät pystyyn ja pyrkivät pelaamaan palloa vastustajan puolustajien taakse. Maalivahdin on tiedettävä tämä, jotta hän pystyy torjumaan maalin tekemisen tai katkaisemaan syötön, Heltonen toteaa.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

Maalivahtivalmennus 9

TPV:n maalivahtien valmennuksessa käytetään mielikuvitusta ja apuvälineitä. Tässä esimerkkinä ison pallon käyttäminen yhtä aikaa jalkapallon kanssa. 

EIF TPV 4
14.09.2019

”Me emme ole luovuttaneet”

in Edustus uutiset
Ennakko EIF TPV 3 13
13.09.2019

Heinäkuussa katsottiin vierestä, nyt ei enää

in Edustus uutiset
TPV Oulu 1
07.09.2019

TPV otti ison taisteluvoiton

in Edustus uutiset
TPS TPV 1
31.08.2019

TPV:n kiri ei riittänyt Turussa

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  Keskiö logo2  
     
  #1 TUOMAS KARJANLAHTI  
     
     
  Tammelan voima vector  
     
  #5 TOMMI SMEETS  
     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  koulutettu hieroja P Koivunen  
     
                       #7 TUOMAS LÄHDESMÄKI  
     
     
  tullin sauna logo  
     
  #9 ARJAN GOLJAHANPOOR  
     
     
  Satakunnankadun hammaslaakarit2  
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  vimarak 1  
     
  #12 ANTTI KUUSINEN  
     
     
  Turva  
     
  #14 EETU RÄISÄNEN  
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     
     
  Teraselementtilogo  
     
  #20 EETU KOLU  
     
     
  Buffet sisu  
     
  #21 Mika Ahonen  

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.