Intohimona lukeminen, aina kirja menossa

Riku Oras kirjat 1

 

Riku Oras kirja kädessä on tuttu näky, kun TPV:n miesten edustus on ottelumatkoilla. Kiteytettynä yhteen lauseeseen, niin lukeminen on Orakselle intohimo. On ollut sitä ala-asteen kolmannelta luokalta alkaen.

- Minulla on aina kirja menossa. Kirjat vaikka ovatkin fiktiivisiä, auttavat ymmärtämään yhteiskuntaa ja sen tapahtumia sekä pohtimaan asioita, Oras sanoo.

26-vuotias kasvatustieteiden opiskelija Riku Oras lukee paljon, itse asiassa niin paljon ja usein kuin mahdollista. Hän etsii kaiken aikaa uutta lukemista; lukemiseen on Oraksen mukaan sisäinen halu. Oras huomauttaa pyrkivänsä lukemaan vähintään yhden kerran joka päivä.

Hyvä esimerkki kirjojen ja kirjallisuuden suuresta merkityksestä on Paul Austerin teos 4 3 2 1. Kirjassa on yli 1 100 sivua ja Oras luki kirjan alkuperäiskielellä eli englanniksi.

- Minulle tuli tyhjä olo, kun sain luettua kirjan loppuun, Oras sanoo.

Oras ei ala-asteen kolmannella luokalla suinkaan aloittanut tiiliskiviromaaneilla tai kirjallisuuden klassikoilla. Suosikkilukemistoa olivat aika ymmärrettävästi dekkarit, jotka yläasteella vaihtuivat pohjoismaiseen rikoskirjallisuuteen. Tässä vaihdoksessa tiivistyy se, mitä Oras haluaa fiktiivisiltäkin kirjoilta.

- Pohjoismaisissa dekkareissa käsitellään paljon yhteiskunnallisia asioita ja ilmiöitä, jotka auttavat ymmärtämän tapahtumia ja pohtimaan asioita. Nuorempana luin ”normaaleja” dekkareita, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntumaan, että olin lukenut tämän kirjallisuustyylin puhki, Oras toteaa.

Yhdessä vaiheessa menossa oli jakso, jolloin lukeminen käsitti eri aihealueita ja eri maiden kirjallisuutta. Sitten kiinnostuksen kohteena oli aasialainen kirjallisuus, nyt Oras lukee mielellään 1800-luvun kirjailijoita. Aihepiiriin kuuluvat muun muassa Leo Tolstoin ja Fjodor Dostojevskin kirjoittamat klassikot.

Kaikkea lukemista yhdistää sama, mikä aikoinaan sai helsinkiläisteinin kiinnostumaan pohjoismaisista rikoskirjailijoista.

- Kirjat käsittelevät yhteiskuntaa ja sen lukuisia ilmiöitä sekä elämän tarkoitusta. Lukiessani voin eläytyä toisiin ihmisiin, vaikka he ovatkin kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Esimerkiksi perusdekkari ei ole kiinnostanut enää pitkään aikaan, Oras huomauttaa.

Keskustelu linja-autossa

Taannoin paluumatkalla Myllykoskelta Oras kävi mielenkiintoisen keskustelun Arjan Goljahanpoorin kanssa. Oraksella oli jälleen kerran ”nenä kiinni kirjassa”, jolloin joukkuetoveri tuli viereiselle penkille istumaan ja kysyi, miksi hän lukee.

- Siinä Punakoneen bussissa vastasin heti, että lukeminen tarkoittaa minulle yhtä elämän suurimmista nautinnoista. Arjan totesi kuuntelevansa mielellään räppiä ja hän kommentoi, että myös räpissä kerrotaan niistä samoista asioista, joista minä luen kirjoistani. Kumpikin sisältää samanlaista sanomaa, sanoo Oras.

Oras on kirjastojen (tampereeksi laikku) vakiasiakas. Tosin entistä enemmän miestä on nähty myös antikvariaateissa. Mies ei koskaan osta uusia kirjoja. Oma kirjahylly kasvaa vähitellen, eivätkä kirjat näin ollen jää kertakäyttökirjoiksi.

- Antikvariaatit viehättävät minua, koska liikkeeseen sisälle astuessani en koskaan tiedä, mitä kirjoja löydän, Oras toteaa.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

Riku Oras kirjat 2

Kaikkea lukemista yhdistää sama, mikä aikoinaan sai helsinkiläisteinin kiinnostumaan pohjoismaisista rikoskirjailijoista. Kirjat käsittelevät yhteiskuntaa ja sen lukuisia ilmiöitä sekä elämän tarkoitusta. Lukiessaan Riku Oras voi eläytyä toisiin ihmisiin, vaikka he ovatkin kirjailijan mielikuvituksen tuotetta.

EIF TPV 4
14.09.2019

”Me emme ole luovuttaneet”

in Edustus uutiset
Ennakko EIF TPV 3 13
13.09.2019

Heinäkuussa katsottiin vierestä, nyt ei enää

in Edustus uutiset
TPV Oulu 1
07.09.2019

TPV otti ison taisteluvoiton

in Edustus uutiset
TPS TPV 1
31.08.2019

TPV:n kiri ei riittänyt Turussa

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  Keskiö logo2  
     
  #1 TUOMAS KARJANLAHTI  
     
     
  Tammelan voima vector  
     
  #5 TOMMI SMEETS  
     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  koulutettu hieroja P Koivunen  
     
                       #7 TUOMAS LÄHDESMÄKI  
     
     
  tullin sauna logo  
     
  #9 ARJAN GOLJAHANPOOR  
     
     
  Satakunnankadun hammaslaakarit2  
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  vimarak 1  
     
  #12 ANTTI KUUSINEN  
     
     
  Turva  
     
  #14 EETU RÄISÄNEN  
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     
     
  Teraselementtilogo  
     
  #20 EETU KOLU  
     
     
  Buffet sisu  
     
  #21 Mika Ahonen  

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.