"Lapsuusvuosina laittoivat puolustajaksi"

Juho Mattila 1

Juho Mattila on kuin luotu puolustajaksi. Tosin yhtä hyvin hän voisi olla myös lentopalloilija, koripalloilija tai korkeushyppääjä. 190 sentin pituus kun olisi hyvä lisä myös jälkimmäisissä lajeissa.
 
- Olen pelannut aina puolustajana. Lapsuusvuosina jostain syystä laittoivat minut puolustajaksi ja pidän tästä pelipaikasta. Minulla ei ole tarvetta saada nimeä maalintekijänä, sanoo Mattila.
 
190-senttinen puolustaja on pelote niin oman maalin kuin vastustajien maalin edessä. Harvassa ovat ne pelaajat, jotka pystyvät tasaväkisesti kilpailemaan pääpalloista paljon yli keskivertopituuden omaavan miehen kanssa. TPV:n miesten edustuksen numero 25  oli lapsena ja nuorena pitkä ikäisekseen. Eikä tilanne ole muuttunut sitten teinivuosien.
 
Juho Mattilan ensituntuma ohjattuun jalkapallon opetteluun käynnistyi mistäpä muualtakaan kuin TPV:n futisklubista, jossa hän aloitti viisivuotiaana. Tällä tiellä puolustaja on edelleen. Mattilan dna:ssa on oltava geneettisen materiaalin sisältävä solu, tässä tapauksessa puolustajan. Isä kun aikoinaan pelasi topparina, samoin kaksi veljeä pelaavat puolustajina.
 
- Eipä pituudestani ole ollut haittaakaan puolustajana pelaamisessa. Päin vastoin, sillä nykyisin etenkin topparit ovat pitkiä, he tai siis me olemme pääpelissä vahvoja ja pärjäämme voimassa hyökkääjien kanssa, Mattila sanoo.
 
Mattila on pelannut aina puolustajana: "lapsuusvuosina jostain syystä laittoivat minut puolustajaksi". B-juniorien SM-sarjassa rantaperkiöläinen pelasi keskikentällä ja tuon ajan kokemukset kantavat edelleen. Hän on pelannut täydet minuutit tällä kaudella ja kausilla 2016 ja 2017 lähes ottelusta toiseen täydet minuutit. 
 
- Viihdyn puolustajana ja pidän tästä pelipaikasta. Minulla ei ole tarvetta saada nimeä maalintekijänä. sanoo Mattila.
 
Hyviksi puoliksi omassa pelaamisessaan Mattila näkee pelin ymmärtämisen, sijoittumisen omalla pelipaikallaan ja taidon ohjata joukkuekavereita oikeille pelipaikoille puolustustilanteessa. Tekniikka on riittävän hyvä etenkin lyhyissä syötöissä.
 
- Heikkouksinani pidän pitkien syöttöjen osumatarkkuutta ja pääpelissä hypyn oikeaa ajoitusta, sanoo Mattila.
 
Vastustajalle ei synny tekopaikkoja
 
Alkukauden otteluissa on kerta toisensa jälkeen tullut esille TPV:n hyvä koko joukkueella puolustaminen. Oman maalin varjelua ei ole jätetty vain maalivahdin ja puolustuslinjan vastuulle ja tämä näkyy tietysti päästettyjen maalin määrässä. Kolme mennyt omaan maaliin, 16 tehty vastustajien maalitolppien väliin.
 
- Minä olen ylpeä koko joukkueena puolustamisesta. Vastustajat ovat kahdeksassa ottelussa saaneet hyvin vähän laukauksia kohti meidän maaliamme ja tästä on pidettävä kiinni kauden loppuun asti. Se, että meille on tehty vain kolme maalia, ei ole vääryys vaan se kertoo meistä paljon, Mattila sanoo.
 
Viime kaudellakin pelaamisen ydinajatuksena oli koko joukkueena puolustaminen. Päästetyt 40 maalia kertovat kiistämättömästi kuitenkin siitä, että ajatus ei täydellisesti muuttunut oikeanlaiseksi tekemiseksi kentällä. Mattila näkee kaksi isoa syytä siihen, miksi tämä kausi ei ole edelliskauden identtinen kaksonen.
 
- Ehkä me nyt vihdoin osaamme toteuttaa pelisysteemiämme ja jokainen pelaaja on sisäistänyt sen, mitä päävalmentaja Anssi Ylinen haluaa. Kun viime kaudella oli paljon muutoksia kokoonpanossa ja tuskin kahta ottelua peräkkäin pelasimme samoilla puolustajilla, niin tällä kaudella sama maalivahti ja sama puolustuslinja on ollut ottelusta toiseen, Mattila sanoo.
 
Jatkuvat muutokset kokoonpanossa eivät voi Mattilan mukaan olla jättämättä jälkeään, vaikka pelaajat olisivat kuinka kokeneita. Vieruskaverin muuttuminen, oman pelipaikan vaihtuminen tai loukkaantuminen toivat tullessaan muutoksia, jonka seurauksena pelisysteemiä ei pystytty rutinoimaan.
 
Taloustieteitä ja jalkapalloa
 
Mattilalla on takanaan kaksi opiskeluvuotta Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Taloustieteiden kandidaatiksi Mattilan on tarkoitus valmistua vuoden kuluttua, jonka jälkeen edessä ovat maisteriopinnot. 
 
Viime talvena Mattila oli Jyväskylässä pääsääntöisesti tiistaista torstaihin. Joukkueen harjoituksiin puolustaja pääsi niin hyvin, että laskee maksimissaan kahden harjoituksen viikossa jääneen väliin.
 
- Jyväskylässä pidin kuntoani yllä muun muassa pyöräilemällä päivittäin, lenkkeilemällä ja tekemällä kuntosaliharjoituksia. Pyrin tekemään Jyväskylässä mahdollisimman paljon opiskeluun liittyiä asioita, jotta Tampereella olisi jäänyt aikaa perheelle, tyttöystävälle, kavereille ja harjoitteluun, Mattila sanoo.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
Juho Mattila 2
 
20211111 160759
03.12.2021

Haastattelussa Markus Halme ja Toni Rantala

in Edustus uutiset
ashcivil11 21
28.11.2021

Haastattelussa päävalmentaja Ash Civil

in Edustus uutiset
ottolauriroope
12.11.2021

Kolme jatkosopimusta edustukselle

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
     
     
     
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #9 ANTTI KUJALA  
     
     
   ABS1  
     
   #15 ROOPE TUOMI  
     
     
  PHILIKIVI  
     
   #23 FARHAD RAHIMI  
     
     
  Jussi Kuitunen  
     
  #25 JUHO MATTILA  
     
     
  Pispalan pulteri 01 2020 kopio  
     
  TPV:N NÄLKÄISIMMÄN PELAAJAN PALKITSEE  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.