Joonas Rantalan elämä muuttui 15-vuotiaana

Joona Rantala 1

 

Torstainen Tampereen derby TamU-TPV Tammelan stadionilla ei jätä ketään kylmäksi. Ei myöskään TPV:n puolustaja Joonas Rantalaa, joka viime kaudella pelasi molemmat paikallispelit. Kokemusta Porista tulleella nuorukaisella on myös Porin derbyistä MuSan ja PPT:n välillä.

- Viime kauden pelit olivat hienoja kokemuksia ja Tampereella on selvästi parempi tunnelma kuin Porin paikallispeleissä. Odotan torstainkin derbystä tunnelmaa, kiihkeyttä ja tiukkaa peliä, jonka me voitamme, Rantala sanoo.

Joonas Rantala muutti lokakuussa 2016 Porista Tampereelle. Ensin tuli tyttöystävä opiskelemaan Tampereelle ja kun elämässä kaikki oli edessä, päätti Rantala (22) seurata kauden päätyttyä perässä. Seuraksi löytyi TPV ja sitä myöten mahdollisuus derbyihin. Heti ensimmäinen peli viime kaudella yllätti ja teki vaikutuksen Rantalaan.

- Porissa pelasin aikuisissa muutaman derbyn ja juniorisarjoissa paljonkin. Porin seurojen keskinäisiä otteluja ei kuitenkaan voi verrata viime kauden ja tämän kauden ensimmäisen kohtaamisen kokemuksiin. Täällä tunnelma on parempi ja fanikulttuuri korkeammalla tasolla, Rantala sanoo.

Itse asiassa Porin Kakkosen derby on perjantaina. Veli Juuso Rantala pelaa Kakkosen B-lohkoa johtavassa MuSassa ja koska Porissa on paljon tuttuja pelikavereita (myös Jazzissa), seuraa Rantala luonnollisesti paljon porilaista jalkapalloilua.

Rantalakin on oikeastaan syntynyt jalkapallon pelaajaksi. Kuten niin moni muukin TPV:n pelaaja.

- Aloitin niin nuorena, ettei minulle edes ole kunnon muistikuvia alkuajoista. Olin neljän, viiden vanhan isän vieressä minut Eurassa johonkin nappulatoimintaan, jonka nimeä en muista. Euran Pallossa eli EuPa:ssa pelasin juniorivuodet ja siirryin Porin Jazziin 13-vuotiaana. Seurasta soitettiin ja kysyttiin halukkuutta tulla heille pelaamaan. Yhtäkkiä sitten olin Jazzin pelaaja, Rantala sanoo.

Kun teinipojan elämä muuttui

TPV:n edustuksen miehistö on elävä ja aito esimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus perheellä on lapsen ja nuoren harrastuksiin. Koska perhe asui Köyliössä, josta matkaa on yli 50 kilometriä Poriin, kuljetti isä nuorta jalkapalloilijaa jopa viisi kertaa viikossa harjoituksiin Poriin ja tietysti takaisin kotiin. Kuljettaminen loppui 15-vuotiaana, kun Joonas yhdessä Juuso-veljensä kanssa teki ison ratkaisun: perheen myötävaikutuksella ja täydellä tuella pojat muuttivat Poriin, jossa odottivat koulut ja harjoitukset.

- Teinipojan elämä muuttui kerralla valtavan paljon. Arkielämä tietysti helpottui, kun kouluun oli matkaa 300 metriä ja harjoituksiin lyhyt matka. Ihminen karaistuu ja aikuistuu aika tavalla, kun 15-vuotiaana ryhtyy elämään ilman vanhempia ja on tultava toimeen omillaan, Rantala sanoo.

Rantalan mukaan hän kehittyi valtavasti Jazzin junioriharjoituksissa. Pelit menivät niin hyvin, että hän edusti Suomea U16-maajoukkueessa muutamassa turnauksessa. Yksi vaihe nuoressa elämässä oli aika Seinäjoella SJK Akatemian joukkueessa. Sekin kokemus avarsi nuorta maailmankuvaa ja antoi esimakua siitä, mitä jalkapalloammattilaisuus voisi on.

- Pääsin maistamaan ammattilaisuutta, koska seura maksoi asumisen ja ruokailut. Se oli ensimmäinen vuoteni miesten joukkueessa, sain paljon vastuuta ja peliaikaa sekä huomasin, mikä ero on juniorijoukkueen ja miesten joukkueen välillä. Pelaaminen muuttui fyysisemmäksi ja nopeammaksi, Rantala sanoo.

Tie toi takaisin Poriin ja Jazzin kakkosseuraan PPT:hen. Jazzista ei peliaikaa ja vastuuta herunut. Rantala ei vielä tänäänkään tiedä, miksi peliaika jäi jämäminuutteihin. Tähän ”saumaan” tuli tyttöystävältä tieto opiskelupaikan saamisesta Tampereelta. Lokakuussa Rantala muutti Porista Tampereelle. Eräänä iltana hän tapasi kaupungilla TPV:n maalivahti Henri Savolaisen, joka antoi päävalmentaja Anssi Ylisen puhelinnumero ja kehotti porilaista soittamaan.

Oma paikka aloitukseen on ansaittava

Ja Joonas Rantala soitti. Ylinen pyysi tulemaan harjoituksiin – ja tällä tiellä Rantala on edelleen.

- Mitään valittamista ei ole ollut koskaan, sillä täällä on hyvä olla. Olen asunut Tampereella lokakuusta 2016 lähtien ja me molemmat viihdymme täällä todella hyvin. Ei minulla ole mitään tarvetta lähteä Tampereelta pois, pelaan kauden kerralla ja olisi hienoa, jos TPV nousisi Ykköseen, Rantala sanoo.

Viime kaudella Rantala pelasi kaikki pelit alkuvihellyksestä loppuvihellykseen. Tällä kaudella ottelujen määrä ja sitä myöten kentällä oloaika ovat pienentyneet niin, että TPV:n 15 pelistä Rantala on ollut kentällä yhdessätoista.

- Viime kauteen verrattuna on haastavaa ja tietysti erilaista tulla kentälle vaihtopelaajana. Oma pelipaikka ja paikka aloituksessa on kuitenkin ansaittava.

Rantala uskoo pystyvänsä pelaamaan Ykkösessä ja jopa Veikkausliigassa. Hän haluaa saada itselleen lisää juoksuvoimaa, nopeutta ja kestävyyttä, koska ”juokseminen on tehtävä väsymättä”. Puolustajalle tärkein ominaisuus on yksi vastaan yksi -tilanteet eli kaksinkamppailut ja ne on kyettävä selvittämään voitollisesti.

Hyvinä puolinaan Rantala pitää hyvää syöttövalikoimaa ja hyökkäyssuuntaan pelaamista

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

Joonas Rantala 2

EIF TPV 4
14.09.2019

”Me emme ole luovuttaneet”

in Edustus uutiset
Ennakko EIF TPV 3 13
13.09.2019

Heinäkuussa katsottiin vierestä, nyt ei enää

in Edustus uutiset
TPV Oulu 1
07.09.2019

TPV otti ison taisteluvoiton

in Edustus uutiset
TPS TPV 1
31.08.2019

TPV:n kiri ei riittänyt Turussa

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  Keskiö logo2  
     
  #1 TUOMAS KARJANLAHTI  
     
     
  Tammelan voima vector  
     
  #5 TOMMI SMEETS  
     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  koulutettu hieroja P Koivunen  
     
                       #7 TUOMAS LÄHDESMÄKI  
     
     
  tullin sauna logo  
     
  #9 ARJAN GOLJAHANPOOR  
     
     
  Satakunnankadun hammaslaakarit2  
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  vimarak 1  
     
  #12 ANTTI KUUSINEN  
     
     
  Turva  
     
  #14 EETU RÄISÄNEN  
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     
     
  Teraselementtilogo  
     
  #20 EETU KOLU  
     
     
  Buffet sisu  
     
  #21 Mika Ahonen  

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.