TPV eteni Ykkösen karsintoihin

OLS TPV 1

 

TPV varmisti sunnuntaina Kakkosen toiseksi viimeisellä kierroksella paikkansa neljän joukkueen nousukarsintaan. Jo lauantaina Ouluun matkannut joukkue voitti OLS:n 3-0 (3-0) ja on C-lohkossa joko ensimmäinen tai toinen. Lohkon kaksi ensimmäistä sijaa jaetaan päätöskierroksella, kun TPV:n vieraaksi saapuu lohkoa johtava kokkolalainen GBK.

OLS-otteluun valmistuva TPV tiesi hyvin, millaiset panokset pöytään on laitettu ja mitä voitto tai tappio merkitsevät. Häviö samaan aikaan, kun lohkon kolmonen ja nelonen eli SJK/2 ja Hercules olisivat voittaneet omat ottelunsa olisi merkinnyt ratkaisun siirtymisen lohkon viimeiselle kierrokselle. Ratkaisu kahden ensimmäisen joukkueen nimestä tapahtui kuitenkin jo toiseksi viimeisellä kierroksella ja Ykkösen nousukarsintoihin TPV:n kanssa menee GBK.

Jokaisen kolmen lohkon voittaja selviytyy karsintaan ja neljäntenä joukkueena paras kakkonen. Ennen päätöskierrosta A-lohkon kakkosella PePolla on 36 pistettä, B-lohkon SalPalla 40 pistettä ja C-lohkon TPV:llä 48 pistettä.

Aloitusvihellyksestä alkaen hallinta, pallo ja ohjakset olivat tamperelaisilla. Kauden aikana TPV:n tavaramerkiksi muodostunut koko joukkueena puolustaminen ei mahdollistanut oululaisille ainuttakaan oikeaa maalipaikkaa. Hyökkäykset puolestaan olivat kerta toisensa jälkeen vaarallisia ja pelinhallintaprosenteista johtuen TPV ei kovin montaa vastahyökkäystä tehnyt. Ensimmäinen maali syntyi 13. peliminuutilla, kun OLS:n maalivahti kaatoi oikealla laidalla karkuun päässeen Eino-Veikko Ekin. Rangaistuspotkussaan epäonnistunut Paavo Näykki oli kuitenkin ensimmäisenä maalivahdin torjumassa pallossa ja sijoitti sen vasempaan takanurkkaan.

Kuten viimeisissä peleissä on käynyt, syntyi TPV:n toinen maali lyhyen ajan sisällä eli tässä tapauksessa vain kymmenen minuutin kuluttua. Keskikentällä tapahtuneen OLS:n syötön katkaisi Näykki, joka jatkoi suoraan Tomi Yliselle, joka puolestaan kääntyi ja syötti vauhdissa olleelle vasemman laidan Topi Järvelle. Kauden toisen maalinsa ampunut Järvi eteni muutaman metrin pallon kanssa, harhautti puolustajan ja ampui tarkasti ohi maalivahdin. Ottelun kolmas ja voittomaali syntyi 28. minuutilla. ”Vitosen viivalle” sijoittunut Eetu Räisänen jatkoi Ekin keskityksen suoraan maaliin.

Lyhyesti kiteytettynä oikeastaan loppuaika ottelusta oli pelailua. TPV ei lähtenyt varmistamaan voittoaan, mutta OLS:n harvat mutta ponnettomat hyökkäykset eivät liiemmin tarjonneet sydämen tykytyksiä joukkueessa ja Ouluun asti saapuneissa kannattajissa.

”Olen tyytyväinen pelaajien puolesta”

Päävalmentaja Anssi Ylinen oli otteluun lähdettäessä hyvin luottavainen ja koska joukkue saapui Ouluun jo lauantaina, päästiin kentälle hyvin levänneenä ja ”tuorein jaloin”.

- Olen hyvin tyytyväinen peliin ja luonnollisesti siihen, että yksi tavoite eli pääsy Ykkösen nousukarsintoihin on nyt saavutettu. Ennen kaikkea olen kuitenkin tyytyväinen pelaajien puolesta, sillä he ovat sitoutuneet hyvin harjoittelemiseen ja nyt he saivat palkinnon, sanoi.

Ensimmäinen jakso oli Ylisen sanoin TPV:n suvereenista näytöstä. Joukkue pelasi hyvin, eikä vastustajalla ollut koko ottelun aikana mitään mahdollisuuksia.

- 3-0 -tulos ensimmäisellä jaksolla on jalkapallossa murskalukemat ja pelikin oli maalinumeroiden näköistä. Puolustimme ja hyökkäsimme ihan älyttömän hyvin. Toinen jakso oli pelailua, sanoi Ylinen.

Siinä missä ensimmäisellä jaksolla tamperelaiset määräsivät kentällä pelitapahtumien kulun ja tahdin, eteni ottelun toinen puolisko OLS:n hallinnassa. Kyse oli kuitenkin harhasta, sillä kolmen maalin johdon turvin TPV pystyi pelaamaan rentoutuneesti johtonsa turvaten. Kaikesta huolimatta oululaiset eivät saaneet toisella jaksolla aikaiseksi ainuttakaan kunnon maalitilannetta maalivahti Tuomas Karjanlahden edessä.

- Ensimmäisellä jaksolla tapahtui niin sanottu ulospuhallus, kun peli ratkesi meidän kolmeen maaliimme. Toinen jakso oli vain pelailua, mutta mielestäni emme kuitenkaan pelanneet vain varmistaaksemme voittomme. Tapahtui klassinen asia, kun suurin kiima oli ohi kolmen maalin myötä, mutta hölmöilyyn emme sortuneet, Ylinen sanoi.

Smeets jahdannut nousua vuodesta 2012

Vuodesta 2012 alkaen nousua Ykköseen jahdannut Tommi Smeets oli tutun rauhallinen, vaikka ottelussa oli panosta TPV:n kannalta. Smeets tuli joukkueeseen 17-vuotiaana vuonna 2011 mutta pelasi ensimmäisen Kakkosen ottelunsa vasta kauden viimeisessä ottelussa tultuaan vaihdosta kentälle. Kaudesta 2012 alkaen Smeets on ollut joukkueen runkopelaajia.

- Voitto tuntuu hienolta, koska nyt varmistimme paikan nousukarsintaan. Vaikka varmaan hiukan oli jännitystä, niin meillä oli kuitenkin rento tunnelma ja luotimme täydellisesti omaan tekemiseemme. Oli sellainen fiilis, että jokainen meistä uskoi voittoon ja kykyyn pelata sovitulla tavalla, Smeeets sanoi.

Toisella jaksolla TPV pystyi Smeetsin mukaan pitämään pelin hallinnassa ja luomaan hyviä maalintekopaikkaoja. OLS:n hallinta oli näennäistä ilman ainuttakaan hyvää maalintekomahdollisuutta. Viikon sairastelun jälkeen kokenut pelaaja oli tyytyväinen omaan pelaamiseensa.

- Hyvää perustekemistä. Meillä oli ihan uusi puolustuslinja, mutta silti saimme hyvin juonenpäästä kiinni ja hoidimme oman tekemisemme hyvällä kommunikoinnilla. Koko joukkue puolusti jälleen kerran hyvin ylhäältä lähtien, joten ei ihme että maalivahti sanoi olleensa lähes työttömänä koko ottelun ajan, Smeets sanoi.

Tulevista kahdesta nousukarsintaottelusta Smeetsillä oli ytimekäs kommentti.

- Kummassakaan pelissä emme lähde peruuttelemaan.

TPV:n kokoonpano

2 Saarinen Juho
4 Ek Eino-Veikko
5 Smeets Tommi
6 Nikkilä Jari
7 Järvi Topià23 Rantala Joonas 71 min.
11 Näykki Paavo
13 Ositashvili Giorgià17 Oksanen Jesse 63 min.
14 Räisänen Eetu
22 Karjanlahti Tuomas
41 Ahonen Mikaà9 Bullock Eric 79 min.
56 Ylinen Tomi

TPV:llä on C-lohkon viimeinen ottelu lauantaina 29.9. klo 15 lohkoa johtavaa GBK:ta vastaan. Kaksiosaiset nousukarsinnat alkavaat lauantaina 6.10. Toinen osaottelu pelataan viikkoa myöhemmin.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

Katso Henri Kilpisen tekemä maalikooste: .be">.be

C-lohkon sarjatilanne ennen viimeistä kierrosta: https://www.palloliitto.fi/kakkonen?group=3

OLS TPV 2

OLS TPV 3

OLS TPV 4

OLS TPV 5

OLS TPV 7

OLS TPV 8